Nadenken over nalatenschap  

Quote: - The trouble is, you think you have time - Buddha 

Niemand denkt graag na over zijn/haar dood en wat er na het overlijden met alle bezittingen en zaken moet gebeuren. Toch is het verstandig om dat wel te doen, want iedereen heeft een nalatenschap waar nabestaanden mee te maken krijgen. Het geeft voor uzelf rust als alles geregeld is en op papier staat. En uw nabestaanden hoeven niet van alles nog uit te zoeken en te regelen in een toch al zeer emotionele periode. Bovendien weten ze zeker dat naar de wensen van de overledene handelen.

Rust en controle

Stel: u bent overleden, wat gebeurt er dan? Heeft u daar wel eens over nagedacht? Krijgen uw kinderen onenigheid over de erfenis? Moeten uw nabestaanden zoeken naar alles wat er geregeld moet worden? Wat wilt u nalaten en hoe regelt u dat? We zien dat er een groeiende belangstelling is om financiële, administratieve en praktische zaken bij leven te regelen. Het benoemen, bespreekbaar maken en regelen van ingewikkelde en emotionele kwesties rondom overlijden en erfenis zorgt voor een gevoel van rust en controle. De nalatenschapscoaches van Gaande-weg zijn experts op het gebied van alles wat er op het gebied van nalatenschap moet worden vastgelegd. Ze brengen samen met u in kaart wat u belangrijk vindt om te regelen, maar brengen ook zaken ter sprake waar u wellicht nog niet over had nagedacht. Het advies is per definitie persoonlijk en op maat, want ieder mens is anders.


Persoonlijk Levens Dossier

Een middel dat we daarbij vaak gebruiken is een Persoonlijk Levens Dossier. Dat is een mooie map waarin alle informatie die voor uw nabestaanden van belang is wordt verzameld en vastgelegd. De nalatenschapscoach helpt u bij het verzamelen van de informatie en verwijst u, indien nodig, door naar een notaris. Zaken die in een Persoonlijk Levens Dossier aan de orde komen zijn onder andere:

  • bankzaken
  • bezittingen
  • inkomen
  • hypotheken
  • pensioen
  • donor codicil
  • abonnementen en lidmaatschappen
  • wensen voor de uitvaart
  • social media accounts

Wat betreft het laatste punt, social media, is uit onderzoek van uitvaartverzekeraars gebleken dat 65% van de internet gebruikers (en dat zijn we tegenwoordig bijna allemaal) nog nooit heeft nagedacht over wat er na overlijden met de profielen en accounts moet gebeuren. Dat kan tot zeer pijnlijke verrassingen leiden zoals vriendschapsverzoeken of felicitaties op de verjaardag ver na de sterfdatum.


Wij helpen u graag!

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Of wilt u meer informatie over een nalatenschapscoache? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!