Wat is een levensdossier?

Wat is een levensdossier?

Iedereen weet wat een testament is, maar weet u ook wat een levensdossier is en hoe u dat kunt opstellen? In een testament laat u vastleggen wie na uw overlijden van u erft, een levensdossier gaat verder dan dat. Het is een naslagwerk met alle informatie die u belangrijk vindt en die emotioneel, zakelijk en praktisch van belang kan zijn voor degenen die achterblijven. Het samenstellen van een levensdossier is een van de diensten die een nalatenschapscoach biedt. 

In een persoonlijk levensdossier verzamelt u persoonlijke informatie bijvoorbeeld foto’s, brieven, teksten, adressenlijsten, bankcodes, login-informatie. Kortom: alles wat voor u waardevol is. En u bepaalt aan wie u deze informatie toevertrouwt. Want ook tijdens uw leven kan een levensdossier waardevol zijn, bijvoorbeeld bij ziekte of dementie. Een nalatenschapscoach weet precies wat waardevolle informatie is en kan met u een checklist doorlopen. Maar ieder mens is anders, dus het is per definitie een dossier op maat. Het dossier wordt vervolgens naar wens op papier en/of digitaal opgeslagen. Het is toch een geruststellend idee dat uw nabestaanden na uw overlijden een compleet draaiboek met één druk op de knop beschikbaar hebben?

Zorg er dus voor dat mantelzorgers, nabestaanden, de uitvaartverantwoordelijke of executeur-testamentair kunnen worden geïnformeerd over het bestaan van een Persoonlijk LevensDossier. Ook daarover kan een nalatenschapscoach u adviseren. Wilt u meer weten of wilt u contact met een van de bij Gaande-weg aangesloten nalatenschapscoaches? Kijk dan op deze pagina. Onze coaches hebben een landelijke spreiding, dus er is altijd één bij u in de buurt.