Zoektocht naar erfgenamen

Zoektocht naar erfgenamen.

Je leest het wel eens in de krant: een alleenstaande wordt dood in zijn/haar woning gevonden. Iemand verschijnt bijvoorbeeld zonder bericht niet op zijn/haar werk. De gemeente of woningbouwvereniging neemt dan contact op met de politie die bij de woning van de betroffene naar binnen gaat en de overledene aantreft. Omdat het in dit soort gevallen vaak om mensen gaat die (nog) weinig met de buitenwereld hadden is het voor nabestaanden prettig om een nalatenschapscoach in te schakelen. Jolanda van Egmond vertelt wat daar allemaal bij komt kijken.

Kluizenaar

Nalatenschapscoach Jolanda van Egmond van Erf goedt kreeg onlangs te maken met het overlijden van een alleenstaande man die dood in zijn woning was gevonden. De man had de laatste jaren als een soort kluizenaar geleefd en geen contact meer met familie of vrienden. Jolanda: “De gemeente is op zoek gegaan naar de nabestaanden zodat zij de nalatenschap van meneer op zich konden nemen. Samen met de familie is toen besloten om eerst de woning te betreden om inzicht in de situatie te krijgen. Na binnenkomst bleek de woning behoorlijk vervuild te zijn. Dus ik heb een schoonmaakbedrijf ingeschakeld om deze te reinigen.”

Zoektocht

“In dit soort gevallen is het voor mij een ware zoektocht om nabestaanden te vinden en alle administratieve zaken af te handelen. Ik moet letterlijk laden open trekken op zoek naar administratieve gegevens. Oudere mensen hebben vaak nog wel mappen met bankzaken, maar veel gebeurt nu natuurlijk online. Uiteindelijk heb ik met een broer van de overledene alles uitgezocht. Voor hem was het ook confronterend om te zien hoe zijn broer de laatste jaren had geleefd.”

In goede banen leiden

“De woning bleek een koopwoning met overwaarde te zijn. Dus er was een nalatenschap die onder 10 erfgenamen verdeeld kon worden. Als nabestaanden weinig over de overledene weten is het lastig om in te schatten of ze de erfenis wel zullen aanvaarden. Want het kan ook zijn dat de overledene schulden had. Dat bleek hier niet het geval te zijn. Voor mij is het mooi om een dergelijk proces in goede banen te leiden en de nabestaanden te begeleiden.”

Bekijk wat wij voor u kunnen betekenen bij het afwikkelen van nalatenschap.