Co÷peratie Gaandeweg

Wie zijn dat eigenlijk nabestaanden?

na-be-staan-de (de; m,v,; meervoud: nabestaanden): 1 familielid van een overledene
Tot zover de uitleg in het Van Dale woordenboek.

‘Nabestaande’ is geen wettelijke term met een bepaalde betekenis. De Van Dale uitleg wordt in het algemeen breder getrokken dan alleen familieleden. Als iemand overleden is, kan iedereen die een goede band had met de overledene nabestaande zijn. Iemand die geen levenspartner, kinderen of (verre) familieleden heeft, kan wel degelijk nabestaanden hebben, zoals goede buren of vrienden.

Over het algemeen denken mensen al gauw aan kinderen als er over nabestaanden wordt gesproken. Maar wat als er geen kinderen zijn? Zodra het over verdelen gaat weet de notaris de erfgenamen wel te vinden, maar het afhandelen van de praktische zaken is nog niet zo vanzelfsprekend. En als er kinderen zijn, dan nog zijn zij niet altijd beschikbaar om veel tijd en energie te steken in het zoeken naar wat er allemaal is. Ze zijn te jong of wonen niet in de buurt of zelfs in het buitenland. Of ze zijn druk met hun eigen gezinnen en/of carrières. De ouders willen hun kinderen in zulke gevallen niet met onnodige rompslomp belasten.

Zolang er geen onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden is dit een situatie waar je niet alledaags bij stil staat. Gelukkig maar! Maar het is verstandig om hierover vooraf al na te denken of er over te praten met een nalatenschapscoach van Gaandeweg. Wat te denken van alle weerzinwekkende aanslagen de afgelopen jaren in de wereld met als dieptepunt voor Nederland de aanslag op de MH17. In de akelige nasleep van deze aanslag werd pas goed duidelijk dat het levenspad niet te plannen valt. De kwetsbaarheid van het leven kwam wel heel dichtbij en velen realiseerden zich dat een gedetailleerd instrument als een nabestaandendossier veel kan betekenen voor degenen die je achterlaat. 

Nieuws

Erfenis: Beneficiair of zuiver aanvaarden
Erfenis accepteren of weigeren U kunt een erfenis accepteren of weigeren. Het weigeren van een erfenis wordt ook verwerpen genoemd.
Lees verder

Uit de praktijk Winnaar of verliezer?
‘Pastoor uit Asten erft € 120.000 van een diepgelovige vrouw. Haar nabestaanden namen hier geen genoegen mee! 
Lees verder

Voorkom familieruzie, bespreek erfenis aan goed doel
Nederlanders nemen steeds vaker goede doelen op in hun testament, blijkt onderzoek van 89 organisaties. 
Lees verder

Cooperatie Gaande-weg

Peperstraat 16d
2801 RE Gouda
info@gaande-weg.nl
© 2019 Co÷peratie Gaande-weg UA Algemene voorwaarden - Disclaimer - Sitemap