Co÷peratie Gaandeweg

Erfenis: Beneficiair of zuiver aanvaarden

Erfenis accepteren of weigeren
U kunt een erfenis accepteren of weigeren. Het weigeren van een erfenis wordt ook verwerpen genoemd. Na het verwerpen bent u niet meer verantwoordelijk voor de erfenis. U ontvangt niets, maar u bent ook niet aansprakelijk voor schulden.

Een erfenis accepteren kan door deze zuiver of beneficiair te aanvaarden. Als u een erfenis zuiver aanvaardt, moet u ook de schulden van de erfenis betalen. Zelfs als die schulden bij elkaar meer bedragen dan de bezittingen. Gedeeltelijke aanvaarding is niet mogelijk.

 

Om te voorkomen dat u de schulden van de overledene moet betalen, kunt u een erfenis beneficiair aanvaarden. U aanvaardt de erfenis dan onder voorbehoud van wat er in de 'boedel' zit. Dat houdt in dat u de erfenis alleen accepteert als deze positief is. Op deze manier kunnen schuldeisers van de overledene nooit uw privévermogen aanspreken.

 

Keuze maken voor accepteren of weigeren
Na het overlijden kunnen schuldeisers 3 maanden lang de erfgenamen niet vragen om hun schulden te betalen. De erfgenaam kan dan ongestoord bepalen of deze de erfenis wil accepteren of niet. Let op dat u binnen deze termijn geen handelingen van zuivere aanvaarding verricht. Dit gebeurt als u zich gedraagt alsof u de erfenis aanvaardt. Bijvoorbeeld door de inboedel of de woning van de overledene te verkopen. De wet gaat er dan vanuit dat u heeft gekozen voor zuivere aanvaarding. U kunt dan niet meer kiezen voor beneficiaire aanvaarding of verwerping.

Kiest u voor beneficiair aanvaarden of verwerpen? Dan moet u een verklaring afleggen bij de rechtbank. Twijfelt u over uw keuze, dan kunt u voor advies terecht bij een nalatenschapscoach.

 

Nalatenschapscoaches die zijn aangesloten bij Coöperatie Gaande-weg zijn gecertificeerde coaches en adviseurs en zijn geregistreerd in het ICR (International Coach Register). Deze registratie staat voor integriteit, kwaliteit, onafhankelijkheid en betrouwbaarheid. Zij fungeren als vertrouwenspersoon, intermediair of gesprekspartner, weten te laveren tussen verschillende partijen en hebben een breed netwerk van externe deskundigen. Nalatenschapscoaching is laagdrempelig en kan helpen voorkomen dat conflicten via kostbare juristen moeten worden uitgevochten. Gaande-weg coaches zijn integer en loyaal. Met hun persoonlijke benadering maken zij daadwerkelijk verschil. Door de landelijke dekking is er altijd een nalatenschapscoach in de buurt!

Nieuws

Erfenis: Beneficiair of zuiver aanvaarden
Erfenis accepteren of weigeren U kunt een erfenis accepteren of weigeren. Het weigeren van een erfenis wordt ook verwerpen genoemd.
Lees verder

Uit de praktijk Winnaar of verliezer?
‘Pastoor uit Asten erft € 120.000 van een diepgelovige vrouw. Haar nabestaanden namen hier geen genoegen mee! 
Lees verder

Voorkom familieruzie, bespreek erfenis aan goed doel
Nederlanders nemen steeds vaker goede doelen op in hun testament, blijkt onderzoek van 89 organisaties. 
Lees verder

Cooperatie Gaande-weg

Peperstraat 16d
2801 RE Gouda
info@gaande-weg.nl
© 2019 Co÷peratie Gaande-weg UA Algemene voorwaarden - Disclaimer - Sitemap